
Růže šípková
Šípek výrazně posiluje naši imunitu a odolnost
Jak se užívá?
Šípky se nejčastěji užívají ve formě čaje.
Můžeme připravit také výborný šípkový sirup,
šípkovou marmeládu, tradiční českou šípkovou
omáčku, šípkové víno nebo šípkovou případně
jablečno-šípkovou přesnídávku.
Jak pomáhá?
Šípky posilují imunitu, jsou bohaté
na antioxidanty a pomáhají v prevenci
proti onemocněním srdce.
Používají se proti infekci žlučníku, ledvin
i dýchacích cest.
Přispívají k dobrému trávení, usnadňují
zažívání, pomáhají předcházet nadýmání
a zadržování vody v těle.
Pečují o psychickou pohodu, schopnost
soustředění a pomáhají proti závratím.
Účinné látky
Šípky obsahují vysoké množství vitamínu C,
dále také vitamíny A, B, E a K, minerální látky
hořčík, vápník, fosfor, sodík, zinek a železo.
Recepty
Šípkový sirup
potřebujeme:
- 1 litr vody
- čerstvé šípky asi 200g
- 0,5 kg cukr alternativou může být med nebo sladidlo (přidáváme podle chuti)
- 1 lžičku kyseliny citronové alternativou může být do hotového sirupu přidat 0,04 ml slivovice/vodky, případně jiného konzervantu.
Je možné konzervant úplně vynechat, ale poté je nutné sirup uchovávat v chladu a rychle spotřebovat jinak hrozí, že se zkazí.
postup:
- Šípky nakrájíme nožem alespoň na polovinu, klidně i na menší části.
- Nasekané šípky dáme do skleněné nádoby a zalejeme vodou.
- Dáme do lednice nebo na chladné místo a necháme 1-2 dny louhovat.
- Připravíme si kastrůlek a výluh i s šípky do něj nalejeme. Přivedeme k varu a na mírné ohni povaříme max. 10 minut. Necháme trochu vystydnout a scedíme přes sítko a výluh dáme opět na plotnu.
- Do výluhu přidáme cukr a kyselinu citronovou, mícháme dokud se cukr nerozpustí a přivedeme k varu.
- Necháme projít varem asi 1 minutu, poté slijeme do sterilovaných sklenic.
Šípková marmeláda
potřebujeme:
- 1 litr vody
- čerstvé šípky asi 200g
- 1kg cukru alternativou může být med nebo sladidlo (přidáváme podle chuti)
- 1 lžičku kyseliny citronové případně jiného konzervantu.
- želírovací přípravek jako pektogel, želírovací cukr nebo jakákoli alternativa.

postup:
- Šípky rozřízneme na polovinu, dáme je do hrnce a zalejeme studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené.
- Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut na mírném ohni, dokud šípky nezměknou.
- Připravíme si další hrnec a cedník nebo plátýnko, přes které budeme šípky pasírovat. Celou směs nalejeme do cedníku a snažíme se propasírovat šípkovou dužinu. V cedníku nebo pláténku by nám měly zůstat semínka a zbytky slupek.
- Propasírovanou směs dáme zpět na plotnu a přidáme cukr, pektogel nebo alternativu zahušťovadla a kyselinu citronovou případně jiný konzervant.
- Promícháme dokud se cukr a další složky úplně nerozpustí.
- Přivedeme k varu a necháme povařit asi minutu.
- Ještě horké naléváme do sterilovaných sklenic a uzavřeme. Další zavařování víček apod. není třeba.
Šípková omáčka tety Bety
potřebujeme:
- 1 litr vody
- čerstvé šípky asi 200g
- 3x mrkev
- 1x petržel
- 1xceler
- 1x větší cibule
- kančí maso případně jinou zvěřinu nebo kachnu (může být i vepřové, kuřecí, hovězí maso zkrátka co vám nejvíc chutná)
- houskový knedlík jako příloha případně jiná alternativa opět podle vašich chutí a zvyklostí
postup:
- Vytvoříme si šípkový protlak postup viz. šípková marmeláda.
- Mrkev, petržel a celer okrájíme a nastrouháme nahrubo.
- Cibuli nakrájíme najemno.
- Maso nakrájíme na kostičky (pokud máme drůbež můžeme nechat vcelku) a dáme do trouby péct.
- Když už je maso skoro upečené, přidáme k němu nastrouhanou zeleninu a cibuli, promícháme a vrátíme do trouby.
- Necháme chvíli péct, jen aby zelenina změkla.
- Poté oddělíme maso od zeleniny a zeleninu i s výpekem smícháme se šípkovým protlakem a rozmixujeme ponorným mixérem.
- Omáčku dochutíme, podle naší chuti, většinou stačí sůl, aby vynikla chuť šípků, ale je to individuální podle toho co každému vyhovuje.
- Podáváme s masem a knedlíkem.
- Dobrou chuť!