
Růže šípková
Šípek výrazně posiluje naši imunitu a odolnost
Jak se užívá?
Šípky se nejčastěji užívají ve formě čaje.
Můžeme připravit také výborný šípkový sirup,
šípkovou marmeládu, tradiční českou šípkovou
omáčku, šípkové víno nebo šípkovou případně
jablečno-šípkovou přesnídávku.
Jak pomáhá?
Šípky posilují imunitu, jsou bohaté
na antioxidanty a pomáhají v prevenci
proti onemocněním srdce.
Používají se proti infekci žlučníku, ledvin
i dýchacích cest.
Přispívají k dobrému trávení, usnadňují
zažívání, pomáhají předcházet nadýmání
a zadržování vody v těle.
Pečují o psychickou pohodu, schopnost
soustředění a pomáhají proti závratím.
Účinné látky
Šípky obsahují vysoké množství vitamínu C,
dále také vitamíny A, B, E a K, minerální látky
hořčík, vápník, fosfor, sodík, zinek a železo.
Recepty
Šípkový sirup
potřebujeme:
- 1 litr vody
 - čerstvé šípky asi 200g
 - 0,5 kg cukr alternativou může být med nebo sladidlo (přidáváme podle chuti)
 - 1 lžičku kyseliny citronové alternativou může být do hotového sirupu přidat 0,04 ml slivovice/vodky, případně jiného konzervantu.
Je možné konzervant úplně vynechat, ale poté je nutné sirup uchovávat v chladu a rychle spotřebovat jinak hrozí, že se zkazí. 
postup:
- Šípky nakrájíme nožem alespoň na polovinu, klidně i na menší části.
 - Nasekané šípky dáme do skleněné nádoby a zalejeme vodou.
 - Dáme do lednice nebo na chladné místo a necháme 1-2 dny louhovat.
 - Připravíme si kastrůlek a výluh i s šípky do něj nalejeme. Přivedeme k varu a na mírné ohni povaříme max. 10 minut. Necháme trochu vystydnout a scedíme přes sítko a výluh dáme opět na plotnu.
 - Do výluhu přidáme cukr a kyselinu citronovou, mícháme dokud se cukr nerozpustí a přivedeme k varu.
 - Necháme projít varem asi 1 minutu, poté slijeme do sterilovaných sklenic.
 
Šípková marmeláda
potřebujeme:
- 1 litr vody
 - čerstvé šípky asi 200g
 - 1kg cukru alternativou může být med nebo sladidlo (přidáváme podle chuti)
 - 1 lžičku kyseliny citronové případně jiného konzervantu.
 - želírovací přípravek jako pektogel, želírovací cukr nebo jakákoli alternativa.
 

postup:
- Šípky rozřízneme na polovinu, dáme je do hrnce a zalejeme studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené.
 - Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut na mírném ohni, dokud šípky nezměknou.
 - Připravíme si další hrnec a cedník nebo plátýnko, přes které budeme šípky pasírovat. Celou směs nalejeme do cedníku a snažíme se propasírovat šípkovou dužinu. V cedníku nebo pláténku by nám měly zůstat semínka a zbytky slupek.
 - Propasírovanou směs dáme zpět na plotnu a přidáme cukr, pektogel nebo alternativu zahušťovadla a kyselinu citronovou případně jiný konzervant.
 - Promícháme dokud se cukr a další složky úplně nerozpustí.
 - Přivedeme k varu a necháme povařit asi minutu.
 - Ještě horké naléváme do sterilovaných sklenic a uzavřeme. Další zavařování víček apod. není třeba.
 
Šípková omáčka tety Bety
potřebujeme:
- 1 litr vody
 - čerstvé šípky asi 200g
 - 3x mrkev
 - 1x petržel
 - 1xceler
 - 1x větší cibule
 - kančí maso případně jinou zvěřinu nebo kachnu (může být i vepřové, kuřecí, hovězí maso zkrátka co vám nejvíc chutná)
 - houskový knedlík jako příloha případně jiná alternativa opět podle vašich chutí a zvyklostí
 
postup:
- Vytvoříme si šípkový protlak postup viz. šípková marmeláda.
 - Mrkev, petržel a celer okrájíme a nastrouháme nahrubo.
 - Cibuli nakrájíme najemno.
 - Maso nakrájíme na kostičky (pokud máme drůbež můžeme nechat vcelku) a dáme do trouby péct.
 - Když už je maso skoro upečené, přidáme k němu nastrouhanou zeleninu a cibuli, promícháme a vrátíme do trouby.
 - Necháme chvíli péct, jen aby zelenina změkla.
 - Poté oddělíme maso od zeleniny a zeleninu i s výpekem smícháme se šípkovým protlakem a rozmixujeme ponorným mixérem.
 - Omáčku dochutíme, podle naší chuti, většinou stačí sůl, aby vynikla chuť šípků, ale je to individuální podle toho co každému vyhovuje.
 - Podáváme s masem a knedlíkem.
 - Dobrou chuť!
 
