Perga nebo také včelí chléb, fermentovaný pyl, plástvový pyl, plástečkový pyl nebo ambrosia je včelí produkt, který vzniká zpracováním rousek květového pyl včelami. Je to přírodní látka, kterou včely vytvářejí jako účinný zdroj potravy pro krmení svých mladých včeliček. Jedná se o včelami již zpracovaný plástový pyl, který je díky tomu lépe stravitelný.
Jak vzniká
Včely pyl perga v úlu vytvářejí tak, že květový pyl vrství do buněk, hlavičkami ho dusají a přidávají k němu med a výměšky svých žláz. Díky tomu dochází k přírodnímu kvašení, popraskání obalu pylového zrnka a zlepšení jeho stravitelnosti až o 50 %. Perga je produkt včel složený zejména z 25% medu nebo nektaru, 70% rouskového pylu a včelích výměšků, které obsahují mnoho přírodních probiotických bakterií a kvasinek. V úlu včely pevně balí rousky pylu do buněk a míchají ho s ostatními složkami, nakonec buňku zalepí voskem a začne proces fermentace. Po několika týdnech pak dochází k transformaci a vzniká perga.
Co perga obsahuje?
20 – 49% bílkovin (vč. esenciálních aminokyselin), 25 – 48% cukrů (jednoduchých i složených), 3 – 14% tuků, hormony, enzymy a minerální látky. Z vitamínů B, C, D, E a karoteny, významný je obsah vitamínu B12. Stopové prvky železo, zinek, měď a minerály fosfor, vápník, hořčík, draslík a síra.
Léčivé účinky pergy
Podporuje organismus k rychlé obnově duševní a fyzické síly, zvláště v rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách a po operacích. Preventivně ji lze užívat jako doplněk stravy pro doplnění vitamínů a minerálů a podporu správného fungování orgánů. Působí příznivě na vývoj dětského organismu. Přispívá k regeneraci vlasů a nehtů. Je bohatým zdrojem vitamínů a enzymů, antioxidantů, které posilují organismus a imunitu. Má blahodárné účinky na hormonální aktivitu, je využívána při menopauze. Podporuje životní vitalitu a energii, je příznivá pro činnost zažívací soustavy, pomáhá proti únavě a má pozitivní vliv na duševní stav. Pergu je možné užívat přímo, doporučuje se 1-2 kávové lžičky denně.