
Meduňka lékařská
Je výborným pomocníkem pro relaxaci
Jak se užívá
Nejčastěji se užívá jako čaj nebo do jako nálev
do relaxačně-regeneračních koupelí.
Výborný a velmi chutný je meduňkový sirup.
Přidává se také do míchaných nápojů, ovocných
i zeleninových salátů, tvarohových pomazánek,
zeleninových polévek, rýže a podobně na provonění.
Má také aromaterapeutické využití do relaxačních
koupelí a různých vonných směsí.
Naši předkové pili meduňkový čaj na dlouhověkost
a meduňku používali při magických rituálech.
Jak pomáhá
Meduňka snižuje stres, uklidňuje, pomáhá při
poruchách spánku a migréně, podporuje dobré
trávení a má protivirové účinky, zvláště u herpesvirů.
Pozitivně působí na centrální nervový systém a
podněcuje tak léčení všech tělesných orgánů,
ve kterých díky stresu dochází k chorobným změnám.
Uvolňuje křeče, bušení srdce a další obtíže
spojené nadměrným stresem a napětím.
Účinné látky
Meduňka obsahuje hořčiny, flavonidy
(flavanoidní glykosidy flavanoidních
aglykonů luteolinu, apigeninu a kemferolu),
silice (linalol, geraniol, citral, citronelal a citronelol),
třísloviny, kyselinu hydroxytriterpenovou,
rozmarinovou a kávovou, slizovité látky,
vitamíny a minerální látky.
Recepty
Meduňkový sirup
potřebujeme:
- 1 litr vody
- čerstvou meduňku asi 20 stonků
- 0,5 kg cukr alternativou může být med nebo sladidlo (přidáváme podle chuti)
- 1 lžičku kyseliny citronové alternativou může být do hotového sirupu přidat 0,04 ml slivovice/vodky, případně jiného konzervantu.
Je možné konzervant úplně vynechat, ale poté je nutné sirup uchovávat v chladu a rychle spotřebovat jinak hrozí, že se zkazí.
postup:
Meduňku nastříháme nebo nasekáme na menší kousky, aby se narušila rostlinná struktura.
Nasekanou meduňku dáme do skleněné nádoby a zalejeme vodou.
Dáme do lednice nebo na chladné místo a necháme 1-2 dny louhovat.
Připravíme si kastrůlek a přes sítko scedíme vodu z meduňky do kastrůlku.
Do výluhu přidáme cukr a kyselinu citronovou, mícháme dokud se cukr nerozpustí a přivedeme k varu.
Necháme projít varem asi 1 minutu, poté slijeme do čistých sklenic.
postup:
Pokud máte sušenou nebo čerstvou meduňku, nachystejte si sítko, do kterého meduňku dáte.
Pokud máte náš bylinkový pytlík do koupele, sítko nepotřebujete.
Připravenou meduňku zalejeme horkou vodou max. 80°C a necháme louhovat 1-24 hodin.
Pytlík můžeme použít opakovaně, další výluh bude v závislosti na době předchozího louhování
vždy slabší až téměř žádný, poznáte podle barvy a vůně výluhu.
!Pozor pokud pytlík po prvním výluhu rovnou nezalejete další horkou vodou mohou mokré bylinky začít plesnivět!